Mange er på udkig efter ny bolig

»Jeg er i det hele taget meget optimistisk på boligejernes vegne. Inflationen er fortsat for høj, men er kommet bedre under kontrol, og hvis alt går vel, kommer centralbankerne til at sænke renten i løbet af året. For de mange danskere, der har boliglån med variabel rente, vil det have stor betydning,« siger Mik Kristensen (Foto: Nybolig)
dato

I årets første måned foretog Nyboligs mæglere 29 pct. flere salgsvurderinger og havde 9 pct. flere fremvisninger sammenlignet med en gennemsnitlig måned i fjerde kvartal 2023. Dermed tyder det ikke på, at de nye boligskatter har dæmpet danskernes appetit på at handle bolig. De mærker bare lige efter en ekstra gang, lyder det fra Nyboligs direktør.

Ifølge nye tal fra Boligsiden var der i starten af februar 32.631 huse og 7.654 ejerlejligheder til salg. Det svarer til et fald på hhv. 1,9 pct. og 3,1 pct. sammenlignet med starten af januar. Og selvom boligsalget har været støt stigende i årets første uger, er salgsaktiviteten ikke ligefrem massiv, når man kigger på boligmarkedet bredt set.

Udviklingen kommer dog ikke bag på Mik Kristensen, der er adm. direktør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig:

»Faldet i udbuddet af boliger følger det mønster, vi tit ser op til årsskiftet og frem mod foråret, hvorefter boligsælgerne og boligkøberne igen begynder at røre på sig. Hvad der måske er mere overraskende er, at vi i vores tal kan se, at der lige nu er mange potentielle boligkunder i markedet.«

I januar 2024 foretog Nyboligs ejendomsmæglere således 29 pct. flere salgsvurderinger og havde 9 pct. flere fremvisninger sammenlignet med en gennemsnitlig måned i fjerde kvartal 2023.

Kigger man på husmarkedet specifikt, har handelsaktiviteten i en længere periode samtidig været på niveau med – eller over – niveauet for årene 2015-2019, dvs. inden corona, hvor boligsalget boomede.

»Vores mæglere mærker faktisk en pæn interesse for at handle bolig i øjeblikket – både fra potentielle købere og sælgere. Men oven på en periode med en vis portion usikkerhed om de nye boligskatter, overvejer mange helt naturligt lige en ekstra gang. Det gælder særligt i hovedstadsområdet. Men uden for de store byer, har mange jo reelt oplevet at skulle betale mindre i boligskat efter nytår. Derfor ser vi her heller ikke et husmarked i dvaletilstand,« siger Mik Kristensen.

Det nuværende udbud af huse og ejerlejligheder tager han i det hele taget som et udtryk for, at der efter årsskiftet ikke længere er en skatterabat at hente – og dermed en direkte økonomisk gevinst forbundet med – at handle bolig. Og det er lige nu med til at lægge en dæmper på handelsaktiviteten, ikke mindst i hovedstadsområdet, hvor der var massivt tryk på op til årsskiftet, vurderer Mik Kristensen.

Fra januar til februar er boligudbuddet således faldet mest i hovedstadsområdet, særligt i Københavns Kommune, hvor udbuddet af ejerlejligheder og huse er faldet med hhv. 7 og 7,5 pct. Samme mønster gør sig gældende i bl.a. landets næststørste kommune, Aarhus Kommune, hvor udbuddet af ejerlejligheder og huse er faldet med hhv. 4,6 og 6 pct.

Det ændrer dog ikke ved, at Mik Kristensen finder, at det danske boligmarked overordnet set er i fin form:

»Jeg er i det hele taget meget optimistisk på boligejernes vegne. Inflationen er fortsat for høj, men er kommet bedre under kontrol, og hvis alt går vel, kommer centralbankerne til at sænke renten i løbet af året. For de mange danskere, der har boliglån med variabel rente, vil det have stor betydning,« siger Mik Kristensen og fortsætter:

»Der skal som bekendt to til en tango. Men hvis inflationen bliver tøjlet helt, lover det godt for, at mange af de potentielle boligkøbere og boligsælgere, som er i markedet lige nu, vil give hinanden håndslag i det nye år.«

Kilde: Nybolig
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.